Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Το ξεκίνημα μας, και οι ορίζοντες μπροστά μας.


Χαιρόμαστε τόσο πολύ που επιτέλους ξεκινάμε αυτό το ιστολόγιο, αλλά γνωρίζοντας ότι η αστική τάξη θα μας κόψει μέχρι και την φακή που τρώμε, δεν κρατάμε και πάρα πολύ μεγάλο καλάθι στο θέμα της επιβίωσης του. Τέλος πάντων, δε βαριέσται κι εσείς ποτέ για ξύλο με την μπουρζουαζία, οπότε μπορεί κάποια στιγμή να σας φτιάξει καλές αναμνήσεις με την μάχη σας, εργάτες και άποροι φτωχοί, εναντίον της βαθειά ταξικής εκμετάλλευσης που ζείτε σε περίπτωση που παύσουν οι συντάκτες του να γράφουν η να ζούν...


Μας εχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό να κάνουμε ένα αντάρτικο πόλης και να ξεκοιλιάσουμε την αστική τάξη σε εργοστάσια, τράπεζες, πόλεις και χωριά, μιά και καλή, αλλά άμα η εργατική τάξη δεν σηκωθεί να το κάνει μαζί μας τότε ζήτω που καήκαμε. Ούτε τάξη για τον εαυτό της θα υπάρχει, ούτε δικτατορία των φτωχών. Μόνο δικτατορία "στούς φτωχούς".

Οπότε, με κλονισμένα τα νεύρα, μιά εικονίτσα του Μάρξ στο γραφείο μας, γράφουμε πρώτη φορά για το τρίτο (και σίγουρα τέταρτο) Μνημόνιο. Ούπς, εννούμε "πακέτο καλής βοήθειας και ανάπτυξης της κερδοφορίας των πλουτοκρατικών βρικολάκων του αστικού συστήματος".

Η νεκρανάσταση της οικονομίας δε θα μας βρεί μαζί με την Ορθοδοξη ανάσταση τελικά, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να βγεί δεύτερος στις δεύτερες εκλογές του 2015, έτσι ώστε να γλιτώσει την ξεφτίλα του απολογισμού για τα ψέματα που αράδιασε στον κόσμο. Δέν θα βγεί ποτέ αληθινή ή προφητεία της εξόδου από το Μνημόνιο μέχρι το Πάσχα. Γιατί η προφητεία είταν κι αυτή εξ αρχής ένα ψέμα. Οι μόνοι που την πίστεψαν πραγματικά πιό πολύ και από ιεχωβά που τον βασανίζουν, είταν οι σύντροφοι της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας. Απο ότι φένεται, οι ιμπεριαλιστές και τοκογλύφοι δανειστές έχουν άλλα σχέδια. Ειναι σίγουρο το οτι άν η συγκυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ, με το φασιστικό ΑΝΕΛ, δεν κληθεί να βάλει την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία της αξιολόγησης (για το άν είμαστε υπάκουα σκυλάκια) ή αν θα παραχωρήσει τη θέση της σε κάποιο κυβερνητικό μόρφωμα, είτε τεχνίτης προέλευσης, είτε ανάμεικτης, ενα είναι σίγουρο. Ο Ελληνικός λαός και οι λαοί της Ελλάδος, αφου εχουν βάλει το κεφάλι τους στην κρεμάλα εδώ και έξι χρόνια, ξέρουν οτι αυτή εξακολουθεί να κόβει "κρέας". Και θα εξακολουθήσει να κόβει για πολλά, πάρα πολλά χρόνια, αν δεν κάνει εκείνος ότι χρειάζεται για να λυγίσει το ατσάλι.

Για να εμπεδώσουν όλοι την κατάσταση, κομμουνισταράδες και μή, πρέπει, όπως πάντα να θυμίσουμε σε όλους τι εξωγήινα Ποσαδικά μας έλεγαν και τι έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τί μας έλεγαν τον τελευταίο καιρό, γιατί αν πάμε σε όλα οσα έλεγαν, θα χρειαστεί να γράψουμε κείμενο μεγαλύτερο κι απο όλες τις άγιες γραφές όλων των θρησκειών, όλων των λαών, όλων των ηπείρων.

Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ... Ή Κριστιάν Λαγκάρντ συνέχισε να μας αλλάζει τα φώτα στο τόστ.

Ελεγαν ότι επειδή δεν προλαβαίνουν να τα " υπογράφουν" όλα, το έσκασαν από το διαπραγματευτικό τραπέζι, και τώρα τρέχουν να βρούν δυο κείμενα συμφωνίας, ένα με το ΔΝΤ και ένα με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς». Τα κείμενα θα ήταν έτοιμα μέχρι την Κυριακή 10 Απρίλη και στη συνέχεια μέχρι την Τρίτη 12 Απρίλη. Κοντεύουμε να ψήσουμε τον γείτονα, αλλά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από την "τρομερή, φοφερή, και λιονταρίσια" καλύτερη συμφωνία.

Ελεγαν ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup στις 22 Απρίλη κι ότι αν χρειαστεί! Θα συγκληθεί το βαρβάτο "έκτακτο" Eurogroup στις 26 Απρίλη, ώστε να ψηφίσει τα μέτρα σύσσωμη ελληνική Βουλή (ναι, και οι Χρουτσιοφικοί θα τρίβαν τα χέρια τους μη νοιάζεστε) και ο Μάης να μπει με τακτοποιημένα τα πάντα όλα.

Το μόνο νέο, έχει να κάνει με την συμφωνία ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές δανειστές. Αν ξανακοιτάξετε την υποκλαπείσα τηλεδιάσκεψη Τόμσεν - Δρακουλ- έ... Βελκουλέσκου - Πόποβα, (ναι ο Τσίπρας κρυφάκουσε!) θα δείτε ότι μιλούσαν για "διάσταση εκτιμήσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους και έκαναν λόγο για κάποιο «Ουάσιγκτον γκρουπ» που θα πρέπει να πάρει αποφάσεις! Επειδή ξέρουμε πως στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε η εμμονή στο καταστατικό του ΔΝΤ, ούτε η ξεροκεφαλιά κάποιων "κατσούφηδων" τεχνοκρατών που προκαλεί τα προβλήματα, αλλά η μόνιμη κόντρα ανάμεσα σε Γερμανούς, Ρώσους, και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Και Κινέζους σοσιαλιμπεριλιστές, μην φοβάστε, δεν ξεχνάμε ξανά εμείς αυτούς! Οπως όλα δείχνουν, Λιου και Σόιμπλε κατέληξαν σε συμφωνία (η οποία, βέβαια, αφορά πολλά πεδία, με το Ελληνικό "πρόβλημα" να αποτελεί μόνο ένα απ' αυτά). Γι' αυτό και είδαμε Σόιμπλε και Λαγκάρντ να κάνουν πανομοιότυπες δηλώσεις. «Ολοι βλέπουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει περισσότερα και μπορεί να κάνει περισσότερα», έκλεισε τη σχετική συζήτηση ο Σόιμπλε, με το γνωστό του ύφος σαν να μυρίζει βρώμικες κάλτσες...

Ο Τσακαλώτος δημοσιοποιήσε με non paper (ακόμα να τα μάθει αυτά τα Ελληνικά αυτο το παιδί) ότι υπάρχει πλέον απαίτηση για νέα μέτρα! Νέα μέτρα που θα νομοθετηθούν μεν τώρα, όμως θα εφαρμοστούν άμα εκτιμηθεί ότι δεν πιάνεται ο στόχος για «πρωτογενές πλεόνασμα» 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Που δεν θα πιαστεί... Νούμερο δεν έδωσε ο Τσακαλώτος, αλλά αφού το ΔΝΤ είχε μια διαφορά 2% του ΑΕΠ με την Κομισιόν, μιλάμε για νέα μέτρα ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ.

Ο Τσακαλώτος επίσης στο non paper του, έλεγε πως η ελληνική κυβέρνηση τα συζητά αυτά τα μέτρα, φτάνει να πέσει στο τραπέζι και η ρύθμιση του χρέους. Κυριακή λοιπόν, στάλθηκε το non paper, Δευτέρα οι σοσιαλφασιστική κυβέρνηση του Μαξίμου άλλαξε την γραμμή, πετώντας μιά Γεροβασίλη ν' αρχίζει τις μαγκιές (δε θα έρθουν άλλα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να υπογράψουμε τίποτα πέρα απ' αυτά που συμφωνήσαμε κτλ.). Είναι σαν τις "κόκκινες γραμμές", που αφού μας τις κλωτσίσουν κάτω στο στομάχι, τις βγάζουν σα να μήν υπήρχαν ποτέ. Αυτά τα καλά έχουν συμβεί και σε άλλες διαπραγματεύσεις, επί όλων των κυβερνήσεων μας.

Μόλις ο Γιούνκερ έκανε μια " φιλελληνική" δήλωση, ο Βίζερ του Euro Working Group του χίμηξε όπως ο Άγγλος σε γή αβορίγινου. Κάνοντας γνωστό σε όλον τον κόσμο, πως το "παιχνίδι των θρόνων" το παίζει μόνο το Eurogroup. Ο Βίζερ ξεκαθάρισε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει άλλα μέτρα. Μετά θα γίνει η ρύθμιση του χρέους και μετά η εκταμίευση. Σε εκκρεμότητα δεν είναι μόνο τα πρόσθετα μέτρα μα και τα μέτρα των συμφωνημένων 5,4 δισ. ευρώ, που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το αλλάξει.

Αυτή είναι η συμφωνία της Αμερικής, και σ' αυτή οφείλουν να υπακούσουν. Το μόνο στο οποίο έχουν ν' απαντήσουν είναι αν μπορούν να κάνουν και αυτά που τους ζητούν ή αν θα ήθελαν κάποιον άλλον να τραβήξει την σκανδάλη στο κεφάλι τους, και να τα κάνει αυτός. Ξέρουμε τι θα επιλέξουν...

Τι γράφει το Μνημόνιο τους?


Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, θα υπάρξει ένα πακέτο φορολογικών και αντιασφαλιστικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. Ενώ θα υπάρξει και ένα πακέτο, με επιπλέων μέτρα που θα αποφασιστούν το 2016 και θα εφαρμοστούν το 2018, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Με το «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας» παύει να υπάρχει Κοινωνική Ασφάλιση. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε ψίχουλα, ενώ το ενιαίο ταμείο θα είναι χρεοκοπημένο από τη δημιουργία του, έτσι που οι συντάξεις να κόβονται κάθε χρόνο, δεδομένου ότι το κράτος θα μπορεί να εγγυάται πλέον μόνο την εθνική σύνταξη. Με λίγα λόγια, οι άπορες οικογένειες θα λυσσάξουν τις πείνας.

Το νομοσχέδιο με το ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία που δόθηκε σε «διαβούλευση» για μιάμιση μέρα και ενδεχομένως να κατατεθεί και στη Βουλή, είναι μια κίνηση καθαρά προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαδικασίες ψήφισης ποτέ.

Η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων πάει για μετά το Πάσχα. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού το μεγαλοβδόμαδο, με την ψήφιση ολόκληρου ή τμήματος του «πακέτου».

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμα σκοτεινό δρόμο στη άρωστη ιστορία των Μνημονίων. Οι διαφωνίες της εκάστοτε μνημονιακής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τους άρρωστους εγκεφαλικά δανειστές αφορούν επιμέρους στοιχεία και όχι την ουσία, αφορούν την κλιμάκωση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων και όχι τα ίδια τα μέτρα.
Το συμπέρασμα βγαίνει απο μόνο του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Να ξεμπερδεύουμε με αυτούς και το άχρηστο και σάπιο σύστημα που τους θρέφει. Να βάλουμε οριστικό τέλος στην βαρβαρότητα.

Μπορούμε? Ναι. Ομως το ερώτημα αποτελεί μία αυταπάτη, γιατί όταν πρέπει να αγωνιστείς δεν κάνεις υπολογισμούς εκ των προτέρων. Ρίχνεσαι στη μάχη με όση δύναμη έχεις και κάνεις τον απολογισμό στο τέλος. Η ταξική πάλη θα κρίνει το αποτέλεσμα και όχι η μεμψιμοιρία, ο φόβος και ο ρεαλισμός του καναπέ. Όταν δεν ρίχνεσαι στη μάχη όταν δέχεσαι επίθεση, ποτέ δε θα μπορέσεις να νικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: