Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Διακύριξη της ICMLPO: Αντεπιτεθείτε! Η εργατική τάξη και οι λαοί πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους!
Στον καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό κόσμο, επομένως στην ΕΕ, εξαιτίας των καταστρεπτικών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της αύξησης όλων των κύριων αντιφάσεων αυτού του συστήματος, έγιναν σημαντικές διεθνείς και εγχώριες αλλαγές.

Οι διαφορετικές προκλήσεις της άρχουσας τάξης και του συστήματος της παράγουν μια επιθετική και συγκεντρωτική πολιτική εναντίον της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων ανθρώπων.

Αυτή η πολιτική, με τις διαφορετικές πτυχές και τη μορφή της, οδηγεί την ΕΕ να γίνεται ολοένα και περισσότερο εκμεταλλευτική, πιο αντιδραστική, πιο πολεμοκάπιλη και σε νεο-αποικιοκρατική λεηλασία, ειδικά στις αφρικανικές χώρες.

Για την ενότητα των εργαζομένων και την αλληλεγγύη ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση!

Στην Ευρώπη, ενώ η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης αυξάνεται, τα εκατομμύρια των νέων, δεν έχουν μέλλον, εκτός από την επισφάλεια και τη μετανάστευση. Εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται κοινωνικών υπηρεσιών και οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις. Η φτώχεια επηρεάζει τη θέση των μεγάλων μαζών με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ενώ ο πλούτος και η δύναμη μιας μειονότητας αναπτύσσονται όλο και περισσότερο.

Σε αυτή την κατάσταση δυσκολιών, οι καπιταλιστές διεξάγουν μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική εναντίον της εργατικής τάξης. Η επίθεση στα ζωτικά συμφέροντα και τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων εκτυλίσσεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Τα σχέδια απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων είναι μια σκληρή πραγματικότητα σε πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις. Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους εργαζόμενους να παράγουν περισσότερα για λιγότερες αμοιβές. Οι συλλογικές εθνικές διαπραγματεύσεις και οι κώδικες εργασίας βρίσκονται σε επίθεση. Τα αφεντικά θέλουν να επιβάλουν τι, πότε και πώς να διαπραγματευτούν με σκοπό να αυξήσουν την εκμετάλλευση και να επιδεινώσουν την κατάσταση των εργαζομένων, να καταστρέψουν τις οργανώσεις τους. Και με την υποστήριξη των κυβερνήσεων είναι πρόθυμοι να παρατείνουν τις ώρες εργασίας και να μειώσουν όλο και περισσότερο τις συντάξεις.

Αυτή η επίθεση διεξάγεται με τη συνέργεια της οπορτουνιστικής και της "κίτρινης" συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, οι εργαζόμενοι και οι εργατικές μάζες δεν σταμάτησαν ποτέ να πολεμούν, αλλά συμμετείχαν σε μια σκληρή σύγκρουση με το κράτος και αντιμετώπισαν την τάξη της βίας. Το μεγάλο κίνημα στη Γαλλία κατά της αντιμεταρρύθμισης των ουρών εργασίας (Νόμος El Khomri), οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την καταστροφή των δικαιωμάτων τους, αλλά ζητούν να σταματήσουν τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα και οι νόμοι και τονίζουν ότι αυτή η αντίσταση πρέπει να αναπτυχθεί παντού.

Τώρα κινούνται ξανά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους ενάντια στις επιθετικές καπιταλιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων που θέλουν να διαλύσουν τους χώρους εργασίας τους, τα κοινωνικά κέρδη και τα δικαιώματα που θέλουν να αποφύγουν νόμους και συλλογικές συμφωνίες που περιορίζουν την πείνα των κερδών των αφεντικών.

Οι εργαζόμενοι πιέζουν τους ηγέτες των οργανώσεών τους, καλώντας «προδότες!» τους συνδικαλιστές ηγέτες που συνεργάζονται με το κεφάλαιο. Προσπαθούν να οργανωθούν σε πλατφόρμες με βάση την τάξη και να απαιτήσουν μια διαφορετική πολιτική, βασισμένη στην ταξική πάλη, και όχι στην ταξική συνεργασία. Απαιτούν την ενότητα της δράσης στον αγώνα κατά του καπιταλισμού και του κράτους του.

Υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε με τους εργαζόμενους να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης στους ώμους των κυρίαρχων τάξεων, για την υπεράσπιση των ελευθεριών της εργατικής τάξης και των οργανώσεών της.

Λέμε να σταματήσουν οι  απολύσεις για τα κέρδη, απαιτούμε τη μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών, αύξηση της αμοιβής για χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, αύξηση της σύνταξης και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ζητούμε την ίση αμοιβή για ίση εργασία για κάθε εργαζόμενο. Ζητούμε την ισότητα αμοιβής για άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους. Απαιτούμε την ισότητα αμοιβής και τα ίδια δικαιώματα για τους ιθαγενείς και τους μετανάστες εργαζομένους!

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση ενός ισχυρού ξεχωριστού μετώπου της εργατικής τάξης ενάντια στις πολιτικές της αστικής τάξης θα προσελκύσει το ευρύ στρώμα των καταπιεσμένων εργάτων που, λόγω της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας και της επιρροής των αντιδραστικών και εθνικιστικών πολιτικών, έπεσε στο πλευρό της αντίδρασης σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες.

"Ενωμένη Ευρώπη": Ευρώπη της αντίδρασης και της στρατιωτικοποίησης

Σε όλη την Ευρώπη οι αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές και οι τάσεις αυξάνονται. Εκδηλώνονται όχι μόνο στη διαρθρωτική συγκέντρωση της ΕΕ - όπως στην περίπτωση των κεντρικών χωρών της ευρωζώνης που προσανατολίζονται προς μια πιο αποκλειστική και συγκεντρωτική συνεργασία - αλλά και στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της εξουσίας των κυβερνήσεων και την αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας, στη στρατιωτικοποίηση των κρατών και των κοινωνιών, στις πολιτικές που ενισχύουν τις εθνικιστικές, σοβινιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές τάσεις να γίνουν πιο διαδεδομένες.


Η ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά κράτη στην ηγεσία της προσπαθούν να επαναπροσανατολίσουν την εφαρμογή πιο επιθετικών και επεκτατικών πολιτικών σε μια περίοδο ταχείας αλλαγής των σχέσεων και των συνθηκών του παγκόσμιου καπιταλισμού (αύξηση του προστατευτισμού, εμπορικές συγκρούσεις, συγκρούσεις τιμών και οικονομικές κυρώσεις).

Για να νομιμοποιήσουν αυτά τα βήματα, χειραγωγούν τους αυξανόμενους φόβους και τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών λαών σχετικά με την πορεία των γεγονότων στον κόσμο.

Η προβολή μιας «Ευρώπης που θα πάρει τη μοίρα στα χέρια της» θα επιφέρει τη νομιμοποίηση και την εφαρμογή πιο επιθετικών και παρεμβατικών πολιτικών, τη μετατροπή των έκτακτων μέτρων σε συνηθισμένα, την οικοδόμηση αστυνομικών κρατών, την αύξηση της ξενοφοβικής κινητοποίησης ενάντια στους πρόσφυγες και τις φασιστικές κινήσεις.

Μια Ευρώπη στην οποία θα ενισχυθούν οι αντιδραστικές δυνάμεις θα συνεπάγεται την αντίληψη των εργατών και των εργαζόμενων από τους αδελφούς της τάξης τους σε άλλες χώρες ως αντιπάλους, επομένως δεν θα δείχνουν καμία ανησυχία για την αποδυνάμωση της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Ωστόσο, η αιματηρή ιστορία της Ευρώπης αποδεικνύει ότι αυτό είναι αδιέξοδο, ειδικά για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Σήμερα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι νέοι που βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους, τους περιορισμούς στα δικαιώματα, τα ρατσιστικά και φασιστικά κόμματα και κινήματα, για τήν αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, τους πόλεμους, το G7, το ΝΑΤΟ και τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού στρατού, δείχνουν την μόνη στάση που πρέπει να ληφθεί και να ενισχυθεί. Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο συντονισμός, καθώς και η μαζική οργάνωσή τους.

Σταματήστε την πολεμική πολιτική! Έξω ΤΏΡΑ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ!

Η ευρωπαϊκή μας ήπειρος, η οποία έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες δύο παγκοσμίων πολέμων, η οποίοι ξεκίνησαν από επιθετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι τώρα μάρτυρας μιας τεράστιας στρατιωτικής συσσώρευσης για έναν νέο πόλεμο όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα παρατηρούμε ότι οι προετοιμασίες για τον πόλεμο εντάθηκαν. Νέα πυρομαχικά, πυραύλοι, αεροπλάνα και στρατεύματα που σταθμεύουν, προωθούνται κυρίως από το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του. Είναι ένα επιθετικό βήμα εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι μέρος των παγκόσμιων προετοιμασιών πολέμου των τεσσάρων βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σήμερα - των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Κίνας, ιδιαίτερα του πιο επιθετικού και επικίνδυνου, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ενώ χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ενάντια στον Τραμπ και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τράμπ, η Άνγκελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες των κρατών μελών επιβεβαίωσαν ομόφωνα την απόφασή τους που έλαβαν στη Βαρσοβία για να εφαρμόσουν στην πράξη μία τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2,0% του ΑΕΠ έως το 2025, σχεδόν διπλασιάζοντας τα πραγματικά έξοδα. Επέλεξαν το δρόμο του πολέμου, της επιθετικότητας και της στρατιωτικοποίησης προς όφελος των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλιακών παραγωγών όπλων. Για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τις μελλοντικές γενιές, αυτό σημαίνει κοινωνικές περικοπές και ανανεωμένη επιβολή να μειωθούν οι μισθοί, να αυξηθούν οι ώρες εργασίας και να καταστραφούν τα απομεινάρια των επιτευγμάτων των εργατικών και λαϊκών αγώνων, περισσότερη πίεση ένταξης της νεολαίας στον στρατό.

Οι σημερινοί και προγραμματισμένοι πόλεμοι θα σημαίνουν την καταστροφή και λεηλασία των εθνών και των λαών τους σε άλλες ηπείρους από την Αφρική και την Ασία έως τη Λατινική Αμερική.

Η δήλωση εναντίον της συνόδου κορυφής, η οποία υπογράφηκε από τα ευρωπαϊκά μέλη της Διεθνούς Διάσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, με τίτλο "Ας ενωθούμε και να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική του πολέμου! Έξω τώρα από τις αντιλαϊκές και πολεμοκάπηλες συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ" που διανέμονται σε κάθε χώρα μας, είναι μια έκκληση να ενωθούμε οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις και να δημιουργηθεί ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και τη στρατιωτικοποίηση.

Αυτός ο κοινός αγώνας και ένα ενωμένο μέτωπο είναι απαραίτητο για όλα τα έθνη και τους λαούς που αγαπούν την ειρήνη.

Λίγο μετά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, η Μέρκελ και ο Μακρόν, η νέα παράταξη της οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν ότι θα είναι ένας «Ευρωπαϊκός Στρατός» στην σειρά της ημέρας. Αυτό σημαίνει μια δήλωση της ΕΕ ως παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης, σε συνεργασία και αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης να σταματήσουν την επικίνδυνη στρατιωτική συσσώρευση, κατανοώντας ότι ο κύριος εχθρός των εργαζομένων και των λαών είναι στο σπίτι τους στις χώρες τους: είναι η αστική τάξη!

Απευθύνουμε έκκληση να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τους πολέμους και τα όπλα, να αποσύρουμε όλα τα στρατεύματα από πολέμους σε άλλα έθνη, να εγκαταλείψουμε τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να διαλύσουμε αυτά τα μέσα του ιμπεριαλισμού.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι το μέλλον μας!

Ο καπιταλισμός είναι ένα ετοιμοθάνατο σύστημα. Η γενική κατάσταση της υγείας του συνεχώς επιδεινώνεται, αν και, κατά καιρούς, φαίνεται να ανακάμπτει.

Οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες μάζες, οι νέοι, οι γυναίκες, οι καταπιεζόμενοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο αυτό το βάρβαρο σύστημα που φέρνει μόνο δυστυχία, ανεργία, επισφάλεια και αντίδραση, που κατευθύνεται προς μια νέα περίοδο πολέμων.

Προκειμένου να ζήσουν, να έχουν μέλλον, να προχωρήσουν, πρέπει να ενωθούν, να αναπτύξουν διεθνή αλληλεγγύη, να επεκτείνουν και να ανυψώσουν τον αγώνα με μια επιθετική πολιτική εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος, προκειμένου να καθορίσουν μια επαναστατική ρήξη που είναι απαραίτητη για το άνοιγμα του δρόμου προς μια νέα και ανθρώπινη κοινωνία.

Η νίκη της επανάστασης δεν εξαρτάται μόνο από τις αντικειμενικές συνθήκες που τη διευκολύνουν, αλλά και από τους εργαζόμενους και τους λαούς που κάνουν αυτήν την επανάσταση.

Η διεθνής κατάσταση μας προκαλεί να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα Μαρξιστικά-Λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις, να ενθαρρύνουμε την οικοδόμηση νέων κομμάτων του επαναστατικού προλεταριάτου για να αναπτύξουμε την ταξική συνείδηση, να οδηγήσουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών τομέων, να ενισχύσουμε τους διεθνείς δεσμούς και την αλληλεγγύη μας να δώσουμε ένα επαναστατικό αποτέλεσμα για την παρούσα εποχή.

Αυτό είναι το κύριο καθήκον μας στο έτος της εκατονταετηρίδας της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης!

Γερμανία, Ιούνιος 2017

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας - APK
Κομμουνιστικό Κόμμα των εργαζομένων της Γαλλίας - PCOF
Οργάνωση για την κατασκευή του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών της Γερμανίας (Arbeit Zukunft)
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ 1918-1955)
Κομμουνιστική πλατφόρμα - για το Κομμουνιστικό Κόμμα του Προλεταριάτου της Ιταλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) - PCE (ML)
Εργατικό Κόμμα Τουρκίας - EMEP (Τουρκία)


Δεν υπάρχουν σχόλια: